Klubfoglalkozások

Személyi és környezeti higiénia

2017. márc. 09.

A higiénia minden ember életében fontos tényező. A higiénia szó az egészség és tisztaság görög istennőjének nevéből származik.

Szenvedélybetegségek

2017. márc. 09.

A szenvedélybetegségek) kóros viselkedési formák, amelyeket az egyén kényszeresen ismétel, és amelyekkel nem képes felhagyni, annak ellenére sem, hogy viselkedése ártalmas az egészségére.

A mozgás jelentősége a mindennapokban

2017. márc. 09.

A rendszeres testmozgásnak talán még soha nem volt akkora jelentősége,  mint  napjaink  íróasztalokkal  és  közlekedési eszközökkel  zsúfolt,  elhízással,  magas  vérnyomással,  vagy cukorbetegséggel  fenyegető  világában. 

Mentális egészségfejlesztés

2017. márc. 09.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is úgy definiálja az egészség fogalmát, hogy az a teljes fizikai, lelki és társadalmi jóllétet jelenti, és nem pusztán a betegség vagy károsodás hiányát. A lelki egészség a teljes egészségünk része, az a forrás, amely képessé tesz bennünket arra, hogy sikeresen irányítsuk életünket.  A foglalkozás elsődleges célja a mentálhigiénés ismeretterjesztés, a stresszkezelés módjainak bemutatása, a szenvedélybetegségek kialakulásának megelőzése volt, valamint az, hogy vigyázzunk saját és szűkebb környezetünk lelki egészségére. Másodlagos célja az volt, hogy megismerjük egymást és közösséggé, kovácsolódjunk. Fontosnak tartottuk, hogy egy pszichológus kezdje az egészségklubot, hiszen tőle vártuk el, hogy csapatot építsen. Ő ismeri azokat a módszereket, melyekkel oldani tudja a feszültséget, ezért a foglalkozás első részében önismeret fejlesztő, csapatépítő játékokban vehettünk részt.

Helyes személyi higiénés szokások az óvodában

2017. márc. 09.

A foglalkozás célja az óvodában alkalmazott higiénés szokások bemutatása, a családok szokásainak megismerése és formálása volt. Beszélgetés során érintve lett, hogy miért fontos megtalálni tisztálkodás terén azt az arany középutat ami tényleg az egészségünk és a jó megjelenésünk érdekeit szolgája. Ellenálljunk a reklámok csábításainak és tudatos környezetvédő vásárlókká váljunk. A foglalkozás végén a résztvevők jó ötleteket kaphattak higiéniai szokásaik változtatásához, az eszközök megválasztásához a praktikusság, felhasználhatóság, anyagi ráfordítás csökkentése szempontjából.

Egészséges ételek készítése a mindennapokban

2017. márc. 09.

A helytelen táplálkozásnak és életmódnak számos betegség kialakulásában van jelentős szerepe, ezért is gondoltuk úgy, hogy külön foglalkozást szentelünk az egészséges ételek elkészítésének. A túlzott energiabevitel, zsír- és cukorfogyasztás az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség kockázatát rejti magában. Egészséges táplálkozással és életmóddal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás-betegség és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Gyermekbalesetek elkerülése

2017. márc. 09.

Magyarországon is elmondható, hogy több gyermek és ifjú hal meg balesetek következtében, mint együttvéve az összes betegség miatt. Ennek egyik színtere lehet az otthon, a lakás és annak környéke. A foglalkozás célja az volt, hogy bemutassuk a szülőknek a megelőzésért azzal tehetnek legtöbbet, ha a lakókörnyezetet a biztonságosság szempontjainak figyelembe-vételével alakítják ki.