Több országos hatókörű projektet indított az elmúlt három évben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a magyar lakosság egészségi állapotának védelmében, amelyben az új feladatok mellett új kompetenciákat sajátíthatott el a védőnői szakma. A védőnők a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló tevékenységet, egészségfejlesztést végeznek. Tevékenységüket nehezíti, hogy a kistelepüléseken, a tanyákon élő hátrányos helyzetű családoknál gyakran olyan „egészségügyi írástudatlansággal” szembesülnek, amely hátráltatja a fent nevezett, illetve a hozzájuk kapcsolódó egészségfejlesztő tevékenységet.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2016. május 1-jén indította útjára azt a projektet, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a védőnőknek a megelőzés és az egészségmegőrzés területén, valamint térségspecifikus, pilot jelleggel megvalósuló elemeivel hatékonyabban tudják e társadalmi csoportokat az egészséges életmód felé irányítani. A projekt a megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a célcsoporttal kapcsolatos kihívásokra, valamint az újszerű, pozitív szakmai tevékenységek és kezdeményezések kiaknázására.

A mindennapi védőnői munkát olyan komplex tudásanyaggal bővítjük, amelynek módszerei a gyakorlatba is könnyen adaptálhatóak, egyszerűen bemutathatóak az egészségmagatartás megerősítése és akár megváltoztatása céljából. Ezért a projekt keretében elkészül egy preventív jellegű, egészségneveléssel kapcsolatos egyszerűsített oktatási anyag valamint kisfilm.

A védőnői szakma speciális feladatai miatt nehéz megküzdeni a védőnőket munkájuk során érő terheléssel, kiéghetnek, pályaelhagyóvá válhatnak, vagy pszichoszomatikus betegségek alakulhatnak ki. A méhnyak szűrési új kompetencia újabb kihívást jelent a védőnők számára: egy intim beavatkozás elsajátítása, gyakorlása nem volt korábban a védőnői munka része, így felvet sok kérdést és nehézséget, amit szükséges gyakorlati jellegű képzésben megerősíteni és továbbfejleszteni. A program egyik legfontosabb küldetése három kiemelt megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében – az egyéni és csoportos szupervíziós tevékenységek, egyéni coaching, esetmegbeszélés, illetve tréning biztosítása a védőnők számára a szakmai személyiségfejlesztés támogatása és a stresszterhelés csökkentése érdekében.

A projekt feladata, hogy ebben a három megyében felkutassa azokat a többszereplős együttműködésén alapuló, az egészségneveléssel kapcsolatos tevékenységeket megvalósító példaszerű kezdeményezéseket, amelyek az alapellátás területén mintaszerűen működnek, megcélozva a helyi lakosság egészségének javítását. A legjobbakat díjazzuk, valamint különböző szakmai rendezvényeken és a projekt weboldalon bemutatjuk és publikáljuk.

A roma nők egészségügyi programokban való részvételi hajlandósága szintén komoly módszertani kihívást jelent. Ennek orvoslására a projekt kutatást végez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei roma nők – kulturális jellemzők figyelembe vétele mellett – egészségmagatartásáról, egészségtudatosságáról, különösen az emlő- és méhnyakszűrésben való részvételi hajlandóság tekintetében. Az egészségkutatás eredményeit az egészségpolitikai döntéshozók hasznosíthatják az országos népegészségügyi programok és szűrések stratégiájának kialakítása során és a tervezésben. Emellett pilot jelleggel egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiválasztott településen a helyi védőnő vezetésével és szakemberek támogatásával a hátrányos helyzetű, főként roma családok részére életvezetéssel kapcsolatos egészségtudatosságot erősítő, fejlesztő klubszerű közösségi programot alakítanak ki.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a projekt megvalósításával hosszú távú támogatást biztosít a védőnői szolgálat hatékonyabb és korszerűbb munkavégzéshez.

Projekt megnevezése:A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása HU12-0001-PP1-2016

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2016. szeptember 22.


Forrás:

http://www.hirkereso.hu/hirsiteok/objektiv/

http://www.objektivhir.hu/display/hir.php?hirid=51782