A védőnők a családok egészségének megőrzését, az egészségfejlesztést segítik. Munkájukat nehezíti, hogy a kistelepüléseken élő hátrányos helyzetű családoknál sok esetben magas fokú egészségügyi tájékozatlansággal szembesülnek. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2016. május 1-jén, a Norvég Alap támogatásával indította útjára projektjét, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a védőnőknek az egészségmegőrzésben a leghátrányosabb helyzetű közösségekben is.  A projekt térségspecifikus pilot programjaival hatékonyabban tudják az érintett társadalmi csoportokat az egészséges életmód felé irányítani. A mindennapi védőnői munka olyan komplex tudásanyaggal bővül, amelynek módszerei a gyakorlatban is könnyen alkalmazhatóak, bemutathatóak az egészségmagatartás megerősítése és megváltoztatása érdekében. Ezért a projekt keretében készül egy preventív jellegű, egészségnevelés témájú oktatási anyag, valamint egy oktatófilm is.

A védőnői szakma speciális feladatai és felelőssége miatt nehéz megküzdeni a védőnőket munkájuk során érő terheléssel és stresszel, melynek akár pszichoszomatikus következményei is lehetnek. A méhnyakrák szűrés bevezetése újabb kompetencia kifejlesztését igényli, új kihívást jelent a védőnők számára: egy intim beavatkozás elsajátítása, gyakorlása nem volt korábban a védőnői munka része, így felvet sok megválaszolandó kérdést és nehézséget, melyek megoldása a projekt gyakorlati képzése során lehetséges. A program egyik legfontosabb küldetése három kiemelt megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében – az egyéni és csoportos esetmegbeszélés, illetve tréning biztosítása a védőnők számára, a szakmai személyiségfejlesztés támogatása és a stresszterhelés csökkentése érdekében.

A projekt során ebben a három megyében feltárják azokat a többszereplős együttműködésen alapuló, egészségneveléssel kapcsolatos kezdeményezéseket is, melyek az alapellátás területén mintaszerűen működnek a helyi lakosság egészségének javítása érdekében. A legjobb gyakorlatokat az Országos Tisztifőorvosi Szolgálat díjazza, szakmai rendezvényein és a projekt weboldalán is bemutatja.

A roma nők egészségügyi programokban való részvételi arányának növelése szintén nagy módszertani kihívást jelent a védőnői szakmában. Ennek javítására kutatás készül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei roma nők egészségmagatartásáról, egészségtudatosságáról, különösen az emlő- és méhnyakrák szűrésben való részvételi hajlandóság tekintetében. Az egészségkutatás eredményeit az egészségpolitikai döntéshozók országos népegészségügyi programok és szűrések stratégiájának kialakítása során hasznosíthatják. Emellett egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiválasztott településen - a helyi védőnő vezetésével és szakemberek támogatásával - hátrányos helyzetű családok számára egészségtudatosságot fejlesztő közösségi programot is indítanak.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal - a Norvég Alap támogatásával - hosszútávú segítséget biztosít a védőnői szolgálat hatékonyabb és korszerűbb működéséhez.


Forrás:

http://www.norvegalap.hu/hu/hirek/-/asset_publisher/OZSAyE6Z4iRQ/content/orszagos-program-a-vedonoi-szolgalat-fejlesztesere