Kovács Attila elmondta: reményeik szerint az egészségügy "egészpályás letámadást hajt végre", az elkövetkező, 2020-ig terjedő években szeretnék teljesen megújítani - új alapokra helyezni, új szemlélettel felruházni - az alapellátási rendszert, amely teljes közösségi orientáltsággal bír majd. Ennek egyik fontos eleme a hátrányos helyzetű térségekben, "talán kicsit mostohább feltételek között" dolgozó egészségügyi alkalmazottak munkafeltételeinek javítása. 
 Hozzátette, e szakemberek nélkülözhetetlenek az adott térségekben, ezért is koncentrálnak rájuk. A program keretében informatikai és speciális eszközökkel látják el a védőnőket.
    A védőnők munkáját nehezíti, hogy a kistelepüléseken, a tanyákon, a hátrányos helyzetű településeken élő családoknál sokszor olyan problémákkal szembesülnek, amelyek kezelése speciális tudást igényel, ezért is nyújtanak számukra hosszú távú támogatást a hatékonyabb és korszerűbb munkavégzéshez - mondta a helyettes országos tisztifőorvos.
    Szólt a prevenció, a megelőzés fontosságáról. Elmondta: ehhez egy népegészségügyi intézményrendszert, hálózatot építenek ki, ez az alapellátásban dolgozókkal olyan új szolgáltatást nyújt, amely mind az egyéneket, mind pedig a közösséget szolgálja.
    Közölte: a kormány a népegészségügy területén kiemelten fontosnak tartja az életmódból származó problémák - dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgás, egészséges táplálkozás - kezelését, mint ahogy a mentális egészségügyet is.
    Takács Laura projektmenedzser a sajtótájékoztatón azt mondta: a védőnőket támogató, május elsején megkezdődött és tizenkét hónapig tartó program célja, hogy segítséget nyújtson a szakembereknek a megelőzés és az egészségmegőrzés területén.
    Az alapellátásban dolgozó 1500 kerületi és iskolai védőnő laptophoz és speciális eszközökhöz jut, amelyek segítik a munkájukat, főleg a hátrányos, többségükben romák lakta térségekben. Hozzátette, emellett a mindennapi védőnői munkát olyan komplex tudásanyaggal bővítik, amely a gyakorlatban is könnyen adaptálható és az egészségmegtartás megerősítésére koncentrál.
 

Forrás:

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=129310

https://szakszervezetek.hu/hirek/7001-a-vedonok-munkajat-segiti-a-tisztifoorvosi-hivatal

http://webradio.hu/hirek/belfold/a_vedonok_munkajat_segiti_a_tisztifoorvosi_hivatal

http://magyaridok.hu/belfold/vedonok-munkajat-segiti-tisztifoorvosi-hivatal-1025065/